Skal samfundet tage over?
Af Lone Nørgaard


Hurra! Ja, egentligt er der ikke noget at råbe hurra for, men så et heureka da udløst af Jyllands-Postens helside om de stadigt voksende udgifter til utilpassede børn og unge d. 25.2. For her dokumenteres sort på hvidt, hvad enhver sund fornuft godt nok kunne have sjusset sig frem til uden antydning af statistisk materiale ved hånden: Den særlige støtte til børn og unge er vokset med 50 procent fra godt 5 mia. kr. i 1993 til 7.4 mia. kr. i 2000. Grimme tal og oven købet så ubehagelige, at socialdirektøren i den pæne Stenløse Kommune føler sig foranlediget til at fremkomme med følgende udtalelse: "Det var en stor overraskelse med så mange "velfungerende" familier, der alligevel ikke kunne få det til at fungere."
Helt ærligt. Hvor overrasket kan man være, når der er blevet givet vink på vink på vink med vognstænger så tykke som Rundetårn op igennem 90erne? Selv om jeg straks må ile socialdirektøren til undsætning med de trøstens ord, at han ikke på nogen måde skal føle sig ensom i sin forbløffelse. Han deler den med tusindvis af naivister og børneteoretikere i dette land, som troede, at samfundet ustraffet kan erstatte en omsorgsperson i hjemmet med pædagog-Mette, tv-skærme og forbrug.
Først nu er det blevet klokkeklart, hvilket kæmpe, usynligt gratisarbejde kvinder har ydet i hjemmet. Ikke mindst har mor dag ud og dag ind, år ud og år ind, masseret på sine poder, mens hun indlærte dem social adfærd: Ikke holde så langt nede på gaflen, kan du gå ud med skraldespanden, nej du må ikke gå ud at spille fodbold, før du har lavet dine lektier, tal høfligt til fru Nielsen, skift sko, har du husket at børste dine tænker? - lad mig se, om du har gjort det ordentligt - nej, det er ikke godt nok - om igen, osv, osv, osv. En sej hverdagsmassage godt hjulpet på vej af små penge, samfundsmæssig nødvendighed og ydre autoritetsstrukturer - indrømmet. Men stort set hver dag var mor over lige præcis sin lille Poul, og hvis det ikke var mor, så var det nabokonen eller viceværten.
Derfor er det også set i bakspejlet så morsomt, at der i 60'erne blev lavet film om latterlige husmødre, der havde støv på hjernen, mens de gik derhjemme og hyggede sig. HYGGE SIG. Må jeg være fri. Når de reproduktive funktioner og ikke mindst børneopdragelsen er noget af det hårdeste og kedeligste arbejde, man næsten kan blive udsat for. Den opdragelse, som flere og flere forældre altså heller ikke mere orker eller rigtigt har lyst (!) til at tage sig af.
Hvad gør vi = samfundet, før toget kører rigtigt af sporet?
Jeg kan umiddelbart kun se tre realistiske muligheder: 1. Kvinderne er nødt til at gå på halv tid på arbejdsmarkedet for at få tid til primært børneopdragelsen. 2. Kvinderne må holde op med at føde børn, når hverken mødre eller fædre har overskud til at tage børneomsorgen på sig. Arbejdskraften importerer vi. 3. Samfundet tager over. Det betyder, at forældre skal give afkald på eksisterende rettigheder, fx at tage en række beslutninger på deres børns vegne. Standardiserede norm- og adfærdsmønstre skal i stedet formidles via samfundets agenter (pædagoger, lærere, psykologer, socialrådgivere mv.), der naturligvis må tildeles de nødvendige belønnings- og sanktionsmuligheder. I den forbindelse skal børn og unges forbrug skæres radikalt ned af mindst to grunde: a) Mennesker bliver overlevelsesdygtige af at arbejde for det, de gerne vil have - frem for at få hængt alle materielle goder på næsen, som det sker i dag. Det bliver børn og unge alene slappe, forkælede og livstrætte af b) Færre børn og unge vil blive for tykke.
Så er det trods alt ikke bedst, at samfundet tager over alle de steder, hvor mor og far har ladet stå til - og ikke har evnet at følge deres rettigheder op med ansvar og forpligtelser?
Jeg la'r den lige stå et øjeblik………


(Trykt i Jyllands-Posten søndag d. 3. marts 02)