Arkiv for marts, 2009

Muslimsk indvandring skaber helt nye diskurser

Jeg har netop lyttet til en debat på P1(13.3.09) mellem Abdul Wahid Pedersen og den danske forlægger, der har udgivet den amerikanske forfatter Sherry Jones’ roman Medinas juvel (se min anmeldelse nedenfor). Jeg ved ikke, om jeg skal le eller græde, når jeg hører imamens udlægning af krænkede religiøse følelser versus ytringsfrihed. Hvad værre er, så kommer Pedersen med slet skjulte trusler skåret over læsten: Ja, hvis et forlag vil risikere at ophidse en folkestemning, så vi måske får en ny Muhammedkrise – så skal forlaget da bare udgive en roman som Medinas juvel (læs: I har selv bedt om det. Hvis I ikke vil overholde vores (rettroende muslimers) fortolkning af ytringsfriheden, så skal I saftsusem’e få kærligheden at føle). Læs mere …

Hvordan dannes meninger?

Jeg har altid haft stor respekt for den britiske forfatter Fay Weldon. Af den grund spidsede jeg også øjne, da jeg blev opmærksom på, at hun i 2004 skrev forordet til den danske oversættelse af Ibn Warraqs Derfor er jeg ikke muslim (1995). Heri skildrer hun bl.a., hvordan hun blev rubriceret som islamofob, fordi hun i en pamflet, Hellige køer, udgivet i forbindelse med Salman Rushdie-affæren, havde tilladt sig at skrive, at hun ikke troede, at Koranen er et fornuftigt digt at basere et nutidigt samfund på. Læs mere …

Tanker på en søndag d. 8. marts – Kvindernes internationale kampdag

I 2001 udgav jeg min bog Børn, løgn og kvinder – et opgør medligestillingsbegrebet. Det er synd at sige, at jeg havde held til at komme igennem med budskabet. Men hurra – med 8 års forsinkelse er der ved at være hul igennem.
Hør bare sociologen Henrik Dahl, der som regel er god for en cut-the-crap analyse. Her kommer et udsnit af Anna Libaks interview med ham i Weekendavisen (6.3.09):
Læs mere …

Fra karrierekamp til kvindekamp

(skrevet sammen med Britta Mogensen, mag scient.)

Så oprinder den 8. marts nok engang: Kvindernes årlige kampdag stiftet på den 2. internationale socialistiske kvindekonference i København 1910.
Men har kampdagen ikke overlevet sig selv? Og ligestillingsbegrebet? I hvert fald i Danmark, hvor kvinderne har haft stemmeret i snart 100 år, og meget tyder på, at de har førertrøjen på i uddannelsessystemet? Svarene lyder nej og ja. Læs mere …

Skilsmisser er en katastrofe

Der er for alvor gået hul på skilsmissebylden.
Aviser, film, bøger og TV flyder over af emnet, fordi de eksploderende skilsmissetal skaber mega problemer. Og af en meget enkel grund: Et samfund, hvor familien er i opløsning, er et samfund i opløsning. Dannelsen af de nye generationer tabes tungt på gulvet, og stadigt flere sårbare og livsuduelige unge mennesker flagrer rundt i universet for at finde fodfæste.
Det kan godt være, at de unge har 500 venner på Facebook, men det er ikke det samme som at være en del af et familiefællesskab face-to-face. Læs mere …